Zalogowany jako: .   Wyloguj się
Strona 1 z 2  

Czarnuszka siewna – zapomniany specyfik

Zobacz artykuły na temat:ziołaprzyprawymedycyna naturalnaziołolecznictwo
Czarnuszka, zwana inaczej czarnym kminkiem, to roślina lecznicza, a także przyprawa. Już starożytni Egipcjanie korzystali z jej dobrodziejstw, a olej z czarnuszki był dla nich panaceum – lekiem pozwalającym zachować zdrowie i urodę przez wiele lat. Trądzik, grzybice skórne, nieregularne miesiączki czy atopowe zapalenie skóry – to tylko część z dolegliwości, na które pomoże czarnuszka. Co to za roślina?

Olej z czarnuszki/ fot. Fotolia

Czarnuszka – co to za zioło?

Czarnuszka siewna to roślina bardzo popularna w Egipcie i Indiach, gdzie już w starożytności wykorzystywano jej cudowne właściwości nazywając ją złotym środkiem na wszystkie dolegliwości. To roślina, nie tylko pozytywnie wpływa na zdrowie, ale także na nasze odczucia estetyczne – rozkwitnięta roślina przybiera formę niebiesko-białego kwiatu. Nasiona czarnuszki, które znajdują się w tzw. mieszku (owocu rośliny), wyglądem i smakiem przypominają kminek stąd jej druga nazwa – czarny kminek.

Czarnuszka znana jest także w Polsce. Nasze babcie mogą pamiętać jak niegdyś zastępowano nią inne, drogie przyprawy (głównie czarny pieprz). Wówczas często dodawano ją do ciasta na chleb, żeby zmienić jego smak na bardziej wyrazisty. Obecnie sama stanowi niezastąpioną przyprawę (zwłaszcza w kuchni indyjskiej) mającą zdecydowanie szersze zastosowanie.

Czarny kminek na nowo zyskuje swoich zwolenników, a największą popularnością cieszy się olej z czarnuszki. W sklepach zielarskich bez problemu można nabyć nasiona rośliny (całe lub mielone) i olej ( w formie płynnej lub w kapsułkach). Cena czarnuszki mielonej to około 5 zł za 100g, zaś oleju – 30-70zł.

Czarnuszka jako przyprawa

Zastosowanie czarnuszki w kuchni jest wszechstronne. Przede wszystkim warto ją dodawać do dań, które potrzebują wyrazistości: potraw z jagnięciny, z drobiu, sałatek, marynat, pieczywa bądź twarogu. Pasuje też do dań, do których dodaje się tymianek, kolendrę, ziele angielskie. Czarnuszka nadaje niepowtarzalny aromat domowym winom. Czarny kminek jest również dodawany do pieprzu ziołowego. Warto zamienić tradycyjny pieprz na tę formę przyprawy – jest ona łagodniejsza dla żołądka.

Czarnuszka i jej lecznicze właściwości

Mówi się, że czarnuszka leczy wszystko oprócz śmierci. Oczywiście jest w tym sporo przesady, ale faktem jest, że w ziołolecznictwie jest niezastąpioną rośliną, gdyż zwalcza wiele różnorodnych schorzeń. Jest tak dzięki temu, że jej nasiona i ich pochodne poleca się zarówno do stosowania wewnętrznego jak i zewnętrznego.

Warto przeczytać: Rozmaryn – cenny nie tylko w kuchni


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 1
dodano: 15:15 2015-01-09 przez: ~x (79.133.*.*)
super ta czarnuszka siewna
Zamów darmowy newsletter