Dlaczego warto jeść pyłek kwiatowy?

Dlaczego warto jeść pyłek kwiatowy?
Pyłek kwiatowy stanowi doskonałą odżywkę, która jest niezwykle pomocna w rekonwalescencji po przebytych chorobach, dla osób osłabionych oraz jako suplement diety dla osób zdrowych. Jakie właściwości przemawiają za wielością zalet tego produktu?
/ 16.02.2011 11:46
Dlaczego warto jeść pyłek kwiatowy?

Pyłek, czyli… 250 związków chemicznych!

Niezwykłe właściwości biologiczne pyłku kwiatowego wynikają z bogatego składu chemicznego, w którym do dzisiaj zidentyfikowano ponad 250 związków chemicznych.

Zobacz też: Jakie zastosowanie w lecznictwie ma pyłek kwiatowy?

Jakie to składniki?

Jednymi z najważniejszych składników są substancje białkowe. Ich przeciętna zawartość w pyłku to 23%.

Duży udział mają tu aminokwasy egzogenne, w tym tzw. limitujące, takie jak: metionina, lizyna i arginina, których brakuje w zwykłych pokarmach.

Zawartość cukrów waha się od 20 do 50% składu chemicznego pyłku, z czego średnio 16% to wielocukry (skrobia, celuloza) a 26% to cukry redukujące (glukoza i fruktoza).

Tłuszcze zajmują od 1 do 20% frakcji pyłku.

Wyodrębniono 31 kwasów tłuszczowych, w tym tak ważne dla zdrowia NNKT (linolowy, α-linolenowy, arachodowy) oraz fosfolipidy i fitosterole.

Kolejnymi cennymi składnikami są witaminy: β-karoten (czyli prowitamina A, której jest 20 razy więcej niż w marchwi), witamina D, E, K, B1, B2, B6, B12, PP, C, kwas pantotenowy, foliowy, biotyna, inozytol oraz kwercetyna.

Najważniejsze biopierwiastki obecne w pyłku to: wapń, fosfor, magnez, sód, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem i siarka.

W pyłku obecne są też związki fenolowe, enzymy, hormony, fitohormony, olejki eteryczne i inne związki.

Zobacz też: Czy wiesz jak jeść pyłek kwiatowy?

Marcin Kijak, Twoje-zdrowie.info

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA